Akkerbouw

Nieuws

Middelen Deense landbouw richten meer schade aan

Kopenhagen – De gewasbeschermingsmiddelen die worden toegepast in de Deense landbouw zijn tussen 2007 en 2010 30 procent schadelijker geworden. Dat zegt de Deense rijksmilieudienst (Miljøstyrelsen) in een rapport.

Onderzoekers van de twee universitaire landbouwfaculteiten (Aarhus en Kopenhagen) hebben uitgezocht welke middelen waar en wanneer zijn ingezet.

Niet verrassend blijken de meeste middelen in de graanteelt (het qua areaal veruit grootste gewas) te worden gebruikt. Het vaakst wordt gespoten in de aardappel- en fruitteelt.

Volgens de rapporteurs duidt de negatieve ontwikkeling erop dat steeds zwaardere middelen worden gebruikt, hoewel er ook andere factoren in het spel kunnen zijn. Deze vergen een nadere analyse.

De regering wil de schadelijkste middelen zwaarder belasten. Met het oog daarop hebben de rapporteurs een schadelijkheidsindicator ontwikkeld. Het gaat om een formule aan de hand waarvan kan worden bepaald hoe schadelijk een middel in de praktijk is voor milieu en gezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.