Akkerbouw

Nieuws 320 x bekeken 1 reactie

Marktbureau rekent op kleiner aardappelareaal

Oudenaarde – Het aardappelareaal in West-Europa krimpt dit jaar naar verwachting met 2,5 tot 3 procent. De contractprijzen voor de fritesaardappelen dalen.

Volgens directeur Edwin Burgers van marktbureau DCA is het aardappelareaal in 2011 flink gegroeid in de EU-5 (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland). ”Dat was een trendbreuk omdat het areaal voortdurend daalde. Maar dit jaar krimpt het areaal weer zo’n 2,5 tot 3 procent”, zegt hij vandaag in Oudenaarde op de ledenvergadering van het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

”Door de relatief hoge graanprijzen en de lage aardappelprijzen zullen met name in Frankrijk en Duitsland akkerbouwers overstappen van aardappelen op graan. De graanteelt geeft minder risico dan aardappelen. In Duitsland zakt het areaal mogelijk voor het eerst onder de 250.000 hectare.”

Burgers verwacht dat de contractprijzen voor oogst 2012 dalen. ”De aardappelprijzen zijn nu laag. In 2011 heeft de EU-15 46 miljoen ton aardappelen geoogst. In voorgaande jaren zie je dat de aardappelprijs pas een redelijke hoogte bereikt als de oogst beperkt blijft tot maximaal 44 miljoen ton.”

Secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) stelt dat de contractprijzen in België voor oogst 2012 met zo’n 75 cent per 100 kilo aardappelen zijn gedaald. ”Telers krijgen de kostprijs niet vergoed.”


Eén reactie

  • no-profile-image

    Zet dit jaar zelf ook een 25 % minder aardappelen.
    Het verschil met graan is te klein geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.