Akkerbouw

Nieuws

LTO en uienhandel willen leveringsregels plantuien

Dronten – De LTO-vakgroep Akkerbouw onderhandelt met de uienhandel over algemene leveringsvoorwaarden voor eerstejaars plantuien. De handel wil graag aaltjesvrije plantuien leveren. Maar LTO vindt dat dan wel goede leveringsvoorwaarden moeten gelden.

Vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra gaf dinsdag op de themadag in Dronten van de landbouwbeurs LNCN een voorbeeld. ”Een teler had voor 50.000 euro aan eerstejaars plantuien geleverd. Hij had alle aaltjesvrije verklaringen bijgevoegd. Er werd toch een aaltje gevonden. Nu heeft de teler een schadeclaim gekregen van 800.000 euro.”

Haanstra wil dit soort zaken in de toekomst voorkomen. ”We proberen via het Productschap Akkerbouw te komen tot algemene leveringsvoorwaarden voor eerstejaars plantuien, waarin een maximale aansprakelijkheid is geregeld voor de teler. Telers worden dan beschermd tegen dit soort exorbitante schadeclaims, terwijl ze er geen schuld aan hebben. Het is goed dat er een productschap is waar de akkerbouwsector dit soort zaken kan regelen.”

Er bestaan al algemene leveringsvoorwaarden voor consumptieaardappelen. Die stelt de LTO-vakgroep op met de Vavi, de vereniging van aardappelverwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.