Akkerbouw

Nieuws

LEI: Nederland levert meeste uitgangsmateriaal

Den Haag – Nederland levert ongeveer 60 procent van de pootaardappelen voor de wereldmarkt. In de zaadhandel is het Nederlandse aandeel bijna 40 procent, meldt het LEI.

Het onderzoeksinstituut heeft een enquête uitgevoerd onder veredelingsbedrijven.

Volgens het LEI zijn veel producenten van uitgangsmateriaal in Nederland gevestigd. De bedrijven besteden 15 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling en scoren daarmee volgens het LEI uitzonderlijk hoog in vergelijking met andere kennisintensieve sectoren.

Hoewel de sector overal ter wereld uitgangsmaterialen verkoopt, wordt het onderzoek dicht bij huis gedaan. Volgens het LEI voert 60 procent van de bedrijven het onderzoek in Europa uit.
Het LEI stelt dat de hoge investeringen in innovatie vruchten afwerpen. Nederlandse bedrijven zijn al jaren internationaal koploper in aanvragen van kwekersrecht.

In de sector waren in 2010 ongeveer 300 gespecialiseerde veredelings- en vermeerderingsbedrijven actief. Er werken naar schatting 8.000 tot 10.000 mensen in de sector. Het LEI schat de totale omzet op meer dan 2 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.