Akkerbouw

Nieuws

Granulaat gaat aaltjesvermeerdering tegen

Swifterbant - Een volvelds toepassing van granulaat gaat de vermeerdering van aardappelcystenaaltjes tegen. Dat blijkt uit een proef van onderzoeksorganisaties PPO-AGV en HLB op klei in Swifterbant.

De resultaten zijn verwerkt in het aaltjesadviessysteem NemaDecide.
Toepassing van granulaat leidt ertoe dat aaltjes minder nakomelingen krijgen. Ook blijkt dat minder aaltjes zich kunnen voortplanten. Beide gegevens leiden ertoe dat er minder cysten worden gevormd door volvelds toepassing van granulaat. Minder cysten betekent een kleiner risico op besmetting van aardappelmoeheid (AM).

Het effect van het granulaat hangt af van grondsoort, toepassingsmethode en resistentie van het geteelde ras. De uitkomsten van de proeven zijn verwerkt in de modellen waarmee NemaDecide de populatieontwikkeling en de detectiekans berekent.

Uit de scenariovergelijking blijkt bijvoorbeeld dat bij een één-op-drie teelt van Ramos, een ras met resistentieklasse 3, de detectiekans van een AM-besmetting bij elke teelt toeneemt. Granulaat toepassing in de rij kan dit niet voorkomen, maar een volvelds toepassing van granulaat laat bij deze resistentie de detectiekans niet verder oplopen.

De proef is gefinancierd door Productschap Akkerbouw, Stichting Proefboerderijen Flevoland, Stichting van Bemmelenhoeve, Bayer, Dupont en Syngenta.Of registreer je om te kunnen reageren.