Akkerbouw

Nieuws 523 x bekeken

’Geen octrooi op biologisch veredelde plant’

Den Haag – Cresco mag voorlopig paarskleurige radijskiemen met een verhoogd anthocyanide-gehalte blijven telen en verhandelen.

Die uitspraak deed de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag in een zaak die werd aangespannen door Taste of Nature, een onderneming van Koppert Cress. Laatstgenoemde wilde dat Cresco stopt met de handel in de kiemgroenten, omdat ze hiermee het octrooirecht dat Koppert Cress heeft op de radijskiemen zou schenden.

De voorzieningenrechter oordeelt bij voorlopige voorziening dat het octrooi van Koppert Cress op de radijskiemen ten onrechte is verleend. Volgens de rechter is het op basis van de artikel 53 van het  Europees Octrooiverdrag niet mogelijk om een octrooi te verlenen op een volledig biologisch proces, zoals het kruisen en veredelen van planten.

In navolging van deze wet is het volgens de voorzieningenrechter ook niet mogelijk om een product dat op deze manier verkregen is te voorzien van een octrooi. De rechter maakte bij zijn oordeel gebruik van de uitspraken in de tomaten- en broccolizaken, waarin het Europees Octrooi Bureau eerder oordeelde dat op wezenlijke biologische processen geen octrooi geclaimd kan worden.

Advocaten Thomas Berendsen en Maarten Rijks van Banning advocaten uit Den Bosch benadrukken dat hiermee nog niet alle planten van kwekers vrij zijn voor gebruik voor veredeling. ”Het gaat om een voorlopige voorziening. De bodemprocedure volgt nog. Dat kan nog wel een jaar duren. Daarnaast moet het Europese ooctrooibureau ook nog uitspraak doen over vergelijkbare zaken. Maar dit is de eerste keer dat een Nederlandse rechter oordeelt dat octrooi op een plant die via biologische veredeling is ontstaan niet mogelijk is”, legt Berendsen uit.

Taste of Nature is door de rechter veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van € 77.647,70. Taste of Nature kan nog in hoger beroep gaan in de zaak.

Naast het octrooirecht beschermt ook kwekersrecht veredelaars voor ’misbruik’ van hun nieuwe soorten. Via het kwekersrecht mogen andere veredelaars echter uitgangsmateriaal gebruiken voor verdere veredeling, maar niet voor vermeerdering. Octrooi en kwekersrecht kan niet tegelijk gelden voor een plant.

Of registreer je om te kunnen reageren.