Akkerbouw

Nieuws 356 x bekeken

'Geef teelt proteïnegewassen prioriteit'

Berlijn - De Duitse boerenbond Bauernverband en de gewasveredelingsbranche in Duitsland willen dat Europa nieuw leven blaast in de teelt van proteïnegewassen.

Maandag hebben ze een gemeenschappelijke strategie voor hun ambities gepresenteerd.

De Duitse boerenbond en veredelingssector dringen aan op versterkte inzet op verbetering van de beschikbare gewassen via onderzoek. Daarbij willen ze dat hun strategie in het vergroeningsconcept van het Europese landbouwbeleid wordt opgenomen en in 2020 moet zijn uitgemond in een aanzienlijk omvangrijkere beschikbaarheid van proteïnegewassen dan nu.

De import van soja waarvan de veehouderij in de huidige situatie voor een belangrijk deel afhankelijk is geworden, kan op die manier worden beëindigd, aldus Bauernverband (DBV), Bundesverband Deutscher Pflanzenzüchter (BDP) en Union zur Förderung von Öl- und Proteinpflanzen (Ufop).

De teelt van de bedoelde gewassen, zoals erwten, veldbonen en lupine, is volgens de partners sinds 1998 met meer dan 60 procent teruggelopen naar in 2011 nog maar 100.000 hectare. Dat is minder dan 1 procent van het totale Duitse akkerbouwareaal. Tegelijkertijd is het wegens de BSE-crisis (gekkekoeienziekte) al jaren niet meer toegestaan om dierlijke eiwitten in het voer op te nemen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.