Akkerbouw

Nieuws 316 x bekeken

Franse telers oogstten 96 ton bieten per hectare

Lille – De Franse suikerproducent Tereos meldt dat de bietentelers gemiddeld 96 ton bieten per hectare hebben gerooid. Tereos heeft 16,5 miljoen ton bieten verwerkt, waaruit 2,7 miljoen ton suiker is gehaald.

Het suikerconcern streeft naar een hectareopbrengst van 110 ton bieten in 2020. ”Met een hogere bietopbrengst kan bietsuiker beter concurreren met rietsuiker”, zegt bestuursvoorzitter Thierry Lecomte van Tereos. Volgens Lecomte is dat alleen haalbaar als het Europese suikerbeleid blijft bestaan.
Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil het suikerbeleid niet verlengen, waardoor het afloopt in september 2015. Dan vervalt de minimumbietenprijs.

Eerder heeft het Duitse suikerbedrijf Südzucker opgeroepen het beleid te handhaven. Volgens Südzucker garandeert het beleid een grote mate van voedselzekerheid voor verwerkers en consumenten. Brussel staat extra import toe en er mag meer surplussuiker worden afgezet als quotumsuiker om een tekort te voorkomen. Südzucker ziet dat als aanwijzing dat beleid nodig is om te zorgen dat de EU voldoende suiker heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.