Akkerbouw

Nieuws 273 x bekeken

Franse maistelers willen toch MON810

Parijs – De Franse bond van maistelers AGPM is verbolgen dat de regering ondanks twee verloren rechtszaken toch de transgene maissoort MON810 opnieuw wil verbieden.

De AGPM zal een nieuw verbod zeker aanvechten terwijl individuele telers toch MON810 willen gaan zaaien. Als ze dat zaad niet in Frankrijk kunnen krijgen, dan kunnen ze het altijd in Spanje halen waar de transgene mais wel is toegestaan.

Minister voor milieu Nathalie Kosciusko-Morizet heeft aangekondigd dat ze een nieuw moratorium op MON810 zal afkondigen. Ze schuift daarmee eerdere uitspraken van zowel het Europese Hof van Justitie als de Franse Raad van State opzij. De aankondiging heeft, naar wordt aangenomen, ook te maken met de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk dat veel tegenstanders van transgene voeding kent.

NKM, zoals de minister in Frankrijk wordt aangeduid, wil daarbij ook een truc uithalen: ze zal het verbod eind februari uitvaardigen zodat de telers de mais niet voor het nieuwe zaaiseizoen kunnen gebruiken maar tegelijkertijd de Europese Commissie niet voldoende tijd heeft om het moratorium te beoordelen en de maatregel te verbieden.

De AGPM vindt die handelswijze laakbaar. ”NKM wil haar nieuwe maatregel baseren op onderzoeken uit 2009 en 2010. Maar je kunt die onderzoeken toch ook nu al aan de Commissie overbrengen, dan hebben ze de tijd om de zaak goed te bekijken.”

Maistelers in het verre zuidwesten van Frankrijk willen de juridische strijd niet afwachten. Ze denken te profiteren van de korte periode zonder moratorium – het oude is vernietigd en het nieuwe is er nog niet – en toch MON810 te zaaien. Dat zaadbedrijf Monsanto heeft aangekondigd dat zaad niet in Frankrijk te zullen leveren, is voor hen geen probleem. De telers wonen en werken niet ver van de grens met Spanje waar MON810 volgens Franse bronnen op zeker 70.000 hectare groeit. ”Die telers doen daarmee niets illegaals. Bovendien zullen ze zich houden aan alle voorschriften die gelden voor de afstanden tussen transgene en niet-transgene teelten,” verzekert de AGPM.

Of registreer je om te kunnen reageren.