Akkerbouw

Nieuws 236 x bekeken

Franse maistelers willen duidelijkheid over MON810

Parijs – Franse maistelers hebben de regering gevraagd om nog voor het nieuwe seizoen duidelijkheid te verschaffen over het al dan niet toestaan van de transgene maissoort MON810.

De Association des producteurs de mais (AGPM) wil daarbij van Parijs weten waarom MON810 ondanks het verbieden van een verbod door de hoogste rechters toch niet wordt toegelaten.

De Franse autoriteiten hebben MON810, een maissoort van Monsanto, al in 2008 verboden. Dat gebeurde officieel vanwege risico’s voor de volksgezondheid en het milieu maar de voortdurende strijd van actiegroepen tegen transgene teelten in Frankrijk speelden ook een belangrijke rol. Het eenzijdige verbod is echter zowel door het Europese Hof van Justitie als recent door de Franse Conseil d’Etat ofwel Raad van State afgekeurd. Beide instanties vinden dat Frankrijk niet voldoende argumenten heeft aangedragen voor een dergelijke maatregel.

Direct na de uitspraak van de Franse rechter verklaarde de regering echter toch naar wegen te zullen zoeken om de teelt van MON810 op Frans grondgebied alsnog tegen te gaan. ”De regering negeert daarmee de uitspraken van het Europese Hof en de Conseil d’Etat. We hebben de regering nu gevraagd welke argumenten ze heeft om die positie te rechtvaardigen. Tot nu toe hebben we echter niets vernomen,” zegt de AGPM.

Of registreer je om te kunnen reageren.