Akkerbouw

Nieuws

Euro speelt Franse graanexport in de kaart

Parijs - De lagere koers van de euro tegenover de dollar speelt de Franse graanexport in de kaart.

''Het is duidelijk dat de depreciatie van de euro tegenover de dollar, waarbij nu de symbolische grens van 1,30 euro voor een dollar is gepasseerd, de concurrentiepositie van Frans graan op de wereldmarkt versterkt,'' aldus de agrarische organisatie FranceAgriMer.

De dienst voorspelt nu dat de export van Franse tarwe naar derde landen uitkomt op 8,7 miljoen ton, dat is 100.000 ton meer dan een eerdere schatting. Verder is de voorspelling van de uitvoer naar andere EU-landen met 135.000 ton naar boven bijgesteld naar 6,6 miljoen ton. De Franse dienst denkt dat vooral ons land en België meer tarwe zullen afnemen.

Frankrijk had eind december al 5,2 miljoen ton tarwe naar derde landen verscheept, waarvan 2,4 miljoen ton naar Algerije, 1 miljoen ton naar Marokko en 1,1 miljoen ton naar Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. ''Als het zo doorgaat, zouden we 10 miljoen ton naar dergelijke landen kunnen exporteren. Zo veel tarwe is er echter niet beschikbaar, de handel zal dus iets moeten vertragen,'' vermeldt FranceAgriMer daarbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.