Akkerbouw

Nieuws 427 x bekeken

Egypte koopt Franse tarwe met dank aan lage euro

Parijs – Egypte heeft 120.000 ton tarwe gekocht in Frankrijk. Doordat de eurokoers steeds verder daalt ten opzichte van de dollar, kan Europese tarwe steeds beter concurreren op de wereldmarkt met tarwe uit Argentinië en de landen rond de Zwarte Zee. Op de wereldmarkt wordt graan afgerekend in dollars.

Algerije wil 450.000 ton tarwe kopen. Het Franse marktbureau Agritel verwacht dat een groot deel daarvan wordt besteld in Frankrijk.

De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs bleef door de lage eurokoers beter op peil dan in Chicago. Op de termijnmarkt in Chicago zakten de tarwe- en maisprijzen omdat het Amerikaanse ministerie van landbouw stelt dat er meer graan beschikbaar is dan gedacht.

De verwachting is dat de euro onder druk blijf staan nu het kredietbeoordelingsbureau Standard en Poor’s de kredietwaardigheid van Frankrijk en andere lidstaten heeft verlaagd. Dat houdt Europese tarwe aantrekkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.