Akkerbouw

Nieuws

Eerste Nederlandse noteringen voor rode uien

Emmeloord – De uiennoteringen zijn met ingang van de eerste week van januari uitgebreid met een telersprijs van de beurs Emmeloord voor rode uien klasse II, veldgewas, AVZ, 35 mm opwaarts.

Het is voor de telersbeurs de tweede extra uiennotering, naast die voor de biologische.
Emmeloord maakt zoals voor uien gebruikelijk onderscheid tussen de sorteringen 30% grof en 60% grof droog uit de schuur. De eerste noteringen waren op 5 januari 5 tot 9 euro voor 30% grof, de partijen 60% grof deden 7 tot 11 euro. De beurs meldt een rustig gestemde markt.

Er is volgens de secretaris van beursvereniging LNCN Maas van den Heuvel al veel langer vraag naar Nederlandse noteringen voor rode uien. De beurscommissie heeft volgens Van den Heuvel eerst twee jaar proefgedraaid. De reden dat men niet over een nacht ijs ging is het gegeven dat rode ui een markttechnisch moeilijk product is. Van den Heuvel: ”De diversiteit van de afzet is erg groot en het is geen erg volumineuze markt.”

Naar schatting is de productieomvang van rode uien eentiende van de gewone teelt. Van den Heuvel benadrukt dat alleen genoteerd zal worden bij voldoende transacties.

Of registreer je om te kunnen reageren.