Akkerbouw

Nieuws

Droogte Zuid-Amerika drijft mais- en tarweprijs omhoog

Parijs – De aanhoudende droogte in Zuid-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten drijft de tarweprijs omhoog.

Maaltarwe noteerde maandag aan het eind van de dag € 206,50 per ton op de termijnmarkt in Parijs. Op 20 december stond de notering nog op iets meer dan 191 euro. Dat is een stijging van bijna 8 procent in twee weken. De maisnotering steeg in deze periode 6,5 procent.

De prijsstijging wordt veroorzaakt door droogte in Zuid-Amerika. Vooral in Argentinië en het zuiden van Brazilië heeft het al lange tijd weinig geregend. Bovendien is de verwachting dat het deze week nog droog blijft. Vooral de mais en de sojabonen worden daardoor getroffen. Argentinië en Brazilië horen bij de top drie in de wereld van exporteurs van sojabonen en mais, samen met de Verenigde Staten.

Maar ook in het zuiden van de VS valt weinig regen. De neerslag van december was te weinig. Analisten stellen dat zo’n 80 procent van het areaal wintertarwe in Texas nog een watertekort heeft. Dat gaat ten koste van de opbrengst.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.