Akkerbouw

Nieuws

DLV onderzoekt effect stikstofgift zaaiuien

Broek op Langedijk - Veredelingsbedrijf De Groot en Slot heeft adviesbureau DLV Plant opdracht gegeven onderzoek te doen naar de relatie tussen de stikstofgift in uien en de kwaliteit.

De aanleiding is de stikstofnorm voor zaaiuien, die begin vorig jaar is verhoogd van 140 naar 170 kilogram per hectare. Volgens Jaap Jonker, manager Benelux van De Groot en Slot, klagen afnemers de laatste jaren steeds vaker over kale uien. “Telers stellen dat het aan de rassen ligt. Wij denken dat een te ruime stikstofgift de huidvastheid en de hardheid beïnvloedt. De rassen zijn al zo veredeld dat ze aan een gift van 130 tot 140 kilo stikstof genoeg hebben voor een hoge opbrengst. Daarom laten we DLV dit onderzoek doen in samenwerking met het uienkenniscentrum.”

De proeven zijn uitgevoerd in Flevoland. Jonker: “We zagen dat de uien met de hoogste N-gift relatief dikke nekken hadden. Dan rijpen ze niet natuurlijk af, waardoor meer vocht de bewaring ingaat. We verwachten de resultaten in maart. Dan weten we meer over de invloed van de N-gift op huidvastheid, hardheid en opbrengst van de uien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.