Akkerbouw

Nieuws

DCA: prijs op termijnmarkt gemiddeld € 12,87

Oudenaarde – Het marktbureau DCA heeft afgelopen seizoen een gemiddelde verkoopprijs voor consumptieaardappelen gerealiseerd van € 12,87 per 100 kilo via de termijnmarkt in Frankfurt. De telers hebben kunnen profiteren van de piekprijs voor het aardappelcontract eind mei.

Dat vertelde directeur Edwin Burgers van DCA op de jaarvergadering in Oudenaarde van het Belgische onderzoeksinstituut PCA. ”Telers dekken zich via DCA in op de termijnmarkt. We verkopen aardappelen gefaseerd tijdens het seizoen. In mei liep de prijs op vanwege de langdurige droogte in West-Europa. Het aprilcontract piekte op 30 mei op € 20,90. De laagste prijs is op 11 november bereikt met € 6,30. We hebben een gemiddelde prijs gerealiseerd van € 12,87.”

Het aprilcontract noteert nu rond de 7 euro per 100 kilo. De prijs kan nog stijgen, zegt Burgers. ”Dat kan als we bijvoorbeeld een heel nat en laat voorjaar krijgen. Maar de laatste jaren zie je dat als de termijnnotering onder de 10 euro zakt, dat hij daar later in het seizoen niet meer boven komt.”

Seizoen 2008/2009 was een uitzondering. Burgers: ”Toen steeg de aardappelprijs in juni op de fysieke markt nog boven de 20 euro. Maar dat is echt een uitzondering.”

Of registreer je om te kunnen reageren.