Akkerbouw

Nieuws 336 x bekeken

Brussel verhoogt opnieuw graanoogstprognose in EU

Brussel – De Europese Commissie heeft de graanoogstprognose van 2011 naar boven bijgesteld. De Commissie gaat in de jongste prognose uit van een Europese graanproductie van 285,5 miljoen ton. Dat is 100.000 ton meer dan in de prognose van december.

In oktober ging de Commissie nog uit van een oogst van 282,9 miljoen ton. De prognoses zijn voortdurend verhoogd, vooral omdat de Europese akkerbouwers vorig jaar meer mais hebben geoogst dan verwacht. In 2010 oogstte de EU 277,5 miljoen ton graan.

Aan het eind van dit seizoen op 30 juni heeft de EU 35,6 miljoen ton op voorraad. De Commissie schat het verbruik op 274,5 miljoen ton, zodat de eindvoorraad voldoende is om 6,74 weken verbruik te overbruggen.

De EU heeft een krappere voorraad dan de wereld. Volgens de International Grains Council heeft de wereld aan het eind van dit seizoen een graanvoorraad van 369 miljoen ton, exclusief rijst. Dat is voldoende om 10,5 weken verbruik te overbruggen.

De voorraad is maar gedeeltelijk beschikbaar voor de markt, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”India en China hebben grote strategische voorraden die ze niet verkopen. De beschikbare voorraad graan is eigenlijk veel kleiner.”

Het is te merken dat de wereld een kleine graanvoorraad heeft, zegt de woordvoerder. ”Daardoor reageert de graanmarkt feller op geruchten over het weer of exportbeperkingen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.