Akkerbouw

Nieuws

Brussel stopt met import suiker tegen lager tarief

Brussel – De Europese Commissie stopt met de import van suiker tegen een verlaagd tarief. Brussel vindt dat er genoeg suiker in de EU is.

De EU produceert dit seizoen 19,2 miljoen ton suiker. Dat is 2,8 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat de Commissie extra surplussuiker gaat overhevelen naar de quotummarkt. Dat is gunstig voor de suikerproducenten omdat quotumsuiker meer geld opbrengt dan surplussuiker.

Een aantal lidstaten is tegen de schorsing van de invoertenders, zegt de woordvoerder. ”Lidstaten die geen of weinig suiker produceren willen de import op gang houden. Ook de verwerkende industrie vindt dat er te weinig suiker is in de EU. Een frisdrankproducent heeft al een verzoek ingediend bij het Douanecomité voor een lager invoertarief. Als dat verzoek wordt gehonoreerd zullen meer bedrijven dat vragen.”

In de laatste tender heeft Brussel de import van 40.000 ton suiker toegewezen. Er was voor ruim 200.000 ton aangevraagd. Alle tenders samen hebben geleid tot de extra import van 191.000 ton suiker tegen een verlaagd tarief.

Of registreer je om te kunnen reageren.