Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

Britten exporteren meer dan 100.000 ton pootgoed

Edinburg – Groot-Brittannië heeft vorig jaar voor het eerst meer dan 100.000 ton pootaardappelen geëxporteerd. Mark Prentice, manager van de Potato Council, schrijft dat toe aan de goede kwaliteit van het Britse pootgoed.

”In tien jaar is de pootgoedexport met 43 procent gegroeid. De Britse sector heeft goede rassen ontwikkeld voor met name de afzetmarkten in Egypte, Zuid-Amerika en Azië”, zegt hij op de site Farminguk.

De Britse sector hanteert strenge eisen aan het pootgoed in het zogenoemde Save Haven Scheme. Volgens Prentice wordt inmiddels 60 procent van de Britse pootaardappelen gekeurd volgens de normen van dit schema. ”Daarin zijn ook eisen opgenomen om te voorkomen dat we de bacterieziekte ringrot inslepen.”

De Britse sector is een concurrent van de Nederlandse maar wel veel kleiner. Nederland exporteerde 787.849 ton pootgoed in seizoen 2010/2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.