Akkerbouw

Nieuws

Bietenras Isabella KWS meest besteld, Rhino beste nieuwkomer

Dinteloord – Isabella KWS is het meest bestelde suikerbietenras voor komend teeltseizoen, het nieuwe ras Rhino wordt de meest gezaaide nieuwkomer van de rassenlijst.

Dat blijkt nu de zaadbestellingen voor uitzaai 2012 door Suiker Unie zijn verwerkt. Bijna de helft van het bietenzaad was in augustus in de voorverkoop al besteld. In die eerste ronde zijn relatief veel rhizoctonia-resistente rassen besteld.

Voor het nieuwe seizoen hebben de zaadfirma’s vier nieuwe rassen met verbeterde raseigenschappen aangeboden. Het nieuwe ras Rhino van Sesvanderhave, met de hoogste financiële opbrengst, is in de decemberbestelling het meest bestelde ras. Het komt hiermee op de tweede plaats van meest bestelde rassen, gevolgd door Theresa KWS.

In de bestelronde in december is het aandeel nieuwe rassen ruim 40 procent. Alle rassen hebben een resistentie tegen de ziekte rhizomanie. Hiervan is bijna een kwart extra beschermd tegen rhizoctonia en 20 procent tegen bietencysteaaltjes. Het aandeel speciaal pillenzaad is 77 procent.

In totaal zijn zo’n 74.500 eenheden bietenzaad besteld, wat staat voor ongeveer 72.000 hectare bieten. Suiker Unie streeft naar een uitzaai van 75.000 hectare, wat betekent dat het areaal iets kan groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.