Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Belgische contracten groente licht hoger

Leuven - De indicatieprijzen voor Belgische contractgroentetelers zijn iets hoger. Sperziebonen stijgen wel met een cent per kilo.

Die cijfers publiceert de Belgisch Boerenbond. Deze zijn ook leidend voor Nederlandse contracten. De bond heeft gesproken met de afnemers van industriegroente en op basis daarvan gemiddeldes vastgesteld van contracten, de indicatieprijzen. Die zijn uitgangspunt voor de onderhandelingen die Belgische telers veelal individueel voeren.

Zo is voor spinazie geen wijziging in de contractprijzen, maar voor sperziebonen stijgt de prijs wel. Voor doperwten is de stijging minimaal omdat een kleine prijsstijging vrijwel teniet wordt gedaan door het verdwijnen van een compensatie.

De boerenbond pleitte voor stijgingen tussen de 5 en 12 procent om kostenstijgingen voor stookolie, meststoffen, lonen en materiaal te compenseren. Voor alle intensieve groente (bloemkool, prei, spruitkool) blijven de contractprijzen gelijk aan vorig jaar.

In Nederland waren commissionairs niet bereikbaar voor commentaar. Eerder gaven de contractpartijen aan de Belgische contracten te zullen volgen. Het is niet duidelijk of telers hierop lijntekenen tegen deze voorwaarden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet van der Haas

    Suggestief om te melden dat contracten groente licht hoger zijn, als slechts sperziebonentelers iets meer krijgen!

Of registreer je om te kunnen reageren.