Akkerbouw

Nieuws

Belgen willen ook prijsinformatiesysteem aardappelen

Oudenaarde – De Belgische aardappeltelers werken aan een prijsinformatiesysteem voor aardappelen. Het systeem moet vanaf de oogst van dit jaar operationeel zijn.

Volgens secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) wordt het prijsinformatiesysteem opgezet door het ABS, de Boerenbond en het aardappelonderzoeksinstituut PCA. ”We hopen dat de Waalse boerenbond FWA ook meedoet. We werken samen met de akkerbouwvereniging VTA in Nederland, die al met zo’n informatiesysteem werkt.”

Volgens Depraetere telen veel akkerbouwers aardappelen onder de kostprijs. ”Met zo’n prijsinformatiesysteem hopen we dat de telers beter in staat zijn hun aardappelen te vermarkten.”

Inclusief een vergoeding voor eigen arbeid komt de kostprijs voor Bintjes in 2011 op 8,04 cent per kilo bij levering af land, zegt onderzoeker Ilse Eeckhout van het PCA vandaag op de ledenvergadering in Oudenaarde. ”Maar dan moet je wel netto 50 ton per hectare uitbetaald krijgen. Voor andere rassen is de kostprijs gemiddeld 9,56 cent per kilo bij een netto-opbrengst van 52.800 kilo per hectare.”

Het bewaren van de aardappelen gedurende acht maanden verhoogt de kostprijs met 4,4 cent per kilo. Eeckhout: ”Als je kijkt naar de laatste tien jaar dan zie je dat het verschil tussen de gemiddelde prijs af-land en de prijs die je ontvangt bij levering in april lager is dan die 4,4 cent. Gemiddeld genomen is bewaring niet rendabel, behalve als de teler dankzij de bewaring weet te profiteren van een prijspiek.”

De kostprijs is gestegen ten opzichte van 2010, zegt Eeckhout. ”Telers hebben meer betaald voor meststoffen, pootgoed en gewasbescherming dan in 2010.”

Of registreer je om te kunnen reageren.