Akkerbouw

Nieuws

Aardappelsector werkt aan protocol tegen ringrot

Wieringerwerf – De aardappelsector werkt aan een hygiëneprotocol om verspreiding van ringrot tegen te gaan.

Volgens Jaap Haak, coördinator keuringen van de keuringsdienst NAK, is vorig jaar één besmetting met ringrot gevonden in pootaardappelen. ”In het onderzoek van consumptieaardappelen is zowel ringrot als bruinrot gevonden”, zei Haak in Wieringerwerf op de eerste van een serie telersvergaderingen.

Op Goeree-Overflakkee is vorig jaar ringrot ontdekt in illegaal pootgoed. Haak: ”Dat is spelen met vuur. De bron van de besmetting is niet gevonden.”

Een hygiëneprotocol moet verspreiding van de besmettelijke aardappelziekte tegengaan. ”De sector bespreekt zo’n protocol", zegt Haak. "Het is afwachten wat uiteindelijk verplicht wordt gesteld.”

In het concept-protocol wordt gedacht aan het ontsmetten van alle bulkwagens. Haak: ”Er komen voorwaarden voor het gebruik van fust. De klassen S en SE moeten in big bags worden vervoerd. Ik zou ervoor pleiten dat de kisten van telers niet het erf af mogen. Pootgoed mag niet meer worden gesneden. En de import van pootgoed uit Polen en Roemenië wordt verboden. In die landen komt regelmatig ringrot voor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.