Akkerbouw

Nieuws

’Aardappel wordt tweede gewas ter wereld’

Dronten – De aardappel verdringt binnen enkele decennia tarwe als tweede akkerbouwgewas in de wereld.

De aardappel heeft een korter groeiseizoen dan graan, zei onderzoeker Anton Haverkort van het instituut PRI-WUR gisteren op een themadag in Dronten van de landbouwbeurs LNCN. ”Dat maakt de aardappel in warmere streken beter geschikt als tweede teelt in één jaar dan graan. Ook kan de aardappel meer voedingswaarde produceren dan graan met dezelfde hoeveelheid water.”

Haverkort verwacht dat in 2040 het areaal aardappelen in de wereld met 40 procent is gegroeid. ”De hectareopbrengst is dan gemiddeld gestegen met 50 procent. Er wordt dan 100 procent meer aardappelen verwerkt dan nu.”

De hectareopbrengsten stijgen door veredeling en doordat het CO2-gehalte in de atmosfeer toeneemt. Haverkort: ”Van dat laatste profiteren knolgewassen meer dan graan.”

Mais is het grootste akkerbouwgewas in de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.