Akkerbouw

Nieuws

'Aardappel minder last van crisis dan ander voedsel'

Rotterdam – De aardappelhandel heeft last van de economische crisis. Maar de aardappel is beter bestand tegen de crisis dan veel andere producten.

”De aardappel is crisisbestendig”, zei vice-voorzitter Jan Muijsers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) op de nieuwjaarsreceptie in Rotterdam. ”Gemiddeld genomen is de aardappel betaalbaar ten opzichte van andere maaltijddragers. En hoe groot de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ook is, men wil zorgen voor voldoende voedselzekerheid.”

Dat is gunstig voor de export van pootaardappelen, stelt Muijsers. ”Maar Nederland moet blijven investeren in bijvoorbeeld onderzoek om de goede naam die we nu hebben te continueren of te verbeteren. Vandaar dat de NAO zich inzet om dergelijke programma’s onder te brengen bij het topsectorenbeleid van de overheid.”

Het ministerie van ELI wil de markttoegang voor Nederlandse aardappelen in Zuid-Amerika en Afrika vergroten, zei directeur-generaal Simon Smits op de NAO-bijeenkomst. ”Daar ligt een interessant potentieel voor Nederlands pootgoed.”

Of registreer je om te kunnen reageren.