Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

AAFC: voorraad tarwe in wereld naar record

Winnipeg – De wereldvoorraad tarwe groeit volgend jaar naar een record van 211 miljoen ton. Dat stelt het Canadese ministerie van landbouw (AAFC). Het laatste record dateert van 1999/2000 met een voorraad van 210,7 miljoen ton aan het eind van het seizoen.

De grote voorraad drukt de prijzen, stelt AAFC. De gemiddelde tarweprijs kan in 2012/2013 wel 10 procent lager uitvallen voor de Canadese telers, meldt analistensite Agrimoney.

Ook andere analisten verwachten lagere graanprijzen. De Zwitserse zakenbank Credit Suisse verwacht een daling van de tarweprijs omdat de voorraden groeien. Bovendien wordt mais goedkoper. Dat trekt de tarweprijs later dit jaar mee naar beneden, omdat voerfabrikanten dan meer mais gaan verwerken in plaats van tarwe.

Credit Suisse verwacht dat na 2012 de maisprijs in de VS wel 15 procent lager kan liggen dan nu. De bank baseert zich volgens Agrimoney op de dalende suikerprijs. Daardoor gaat Brazilië meer ethanol produceren uit suiker. Dat concurreert met de ethanol uit de VS die wordt gemaakt van mais. De bank maakt wel het voorbehoud dat er geen onverwacht slecht groeiseizoen volgt.

Voor sojabonen verwacht Credit Suisse juist een hogere prijs. De productie in de VS daalt. En China blijft veel sojaolie importeren omdat de productie achter blijft bij de vraag. Bovendien wordt wereldwijd steeds meer sojaolie gebruikt voor biodiesel.

Goldman Sachs verwacht lagere prijzen voor tarwe, mais en sojabonen. De Amerikaanse bank baseert zich op de cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Veel analisten vinden USDA echter te optimistisch over de beschikbaarheid.

De zakenbank Standard Charters gaat weer uit van hogere sojaprijzen. Dat komt omdat de vraag uit China blijft groeien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zon en regen kunnen de kaarten weer heel anders zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.