Akkerbouw

Nieuws 176 x bekeken

Zomergerst houdt Deense graanoogst op redelijk peil

Kopenhagen - De Deense zomergerstoogst pakt goed uit. Volgens de raming van sectorfederatie LF is de hectareopbrengst 5,4 ton.

Dat is 10 procent meer dan het gemiddelde van de voorafgaande 6 jaar. De totale opbrengst komt nog hoger uit omdat het areaal 11 procent groter is dan vorig jaar. Uitgaande van de door de statistici opgegeven oppervlakte van 472.000 hectare belandt de zomergerstoogst daarmee op ruim 2,5 miljoen ton. Door dit goede resultaat valt tevens de graanoogst als geheel mee. Deze komt in de LF-raming uit op 8,9 miljoen ton. Dat is ongeveer het volume dat ook in 2010 werd gemaaid en is daarnaast op het niveau van het meerjarig gemiddelde.

De tarweoogst is afzonderlijk bekeken wel kleiner dan het gemiddelde van de voorafgaande jaren. Naar schatting gaat het dit jaar om 4,8 miljoen ton. Los daarvan verliep de oogst door de frequente en vele regen buitengewoon moeizaam en moeten kosten worden gemaakt voor het drogen. Naar schatting 20.000 hectare met graan kon bovendien niet worden geoogst en is daarom afgeschreven. Het totale graanareaal omvatte tegen 1,49 miljoen hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.