Akkerbouw

Nieuws

Zeer grote aardappelverwerking in augustus

Den Haag – De aardappelverwerkende industrie heeft in augustus enorm geproduceerd. Volgens cijfers van het Productschap Akkerbouw is een record van 338.300 ton aardappelen verwerkt tot 150.900 ton frites en ander voorgebakken product en 30.500 ton overige aardappelproducten.

Dit cijfer is geflatteerd. In augustus wordt het altijd opgehoogd met tonnage van bedrijven die vier-wekelijks en niet per maand opgave doen. Dat was nu erg veel: 30.000 ton meer dan in augustus vorig jaar. Echter, na verrekening heeft de industrie vorige maand toch nog ruim 13 procent aardappelen méér verwerkt dan in 2010.

De oorzaak van de grotere hoeveelheid verwerkte fritesaardappelen is een combinatie van twee belangrijke invloeden. Om te beginnen was er in juni en juli matige beschikbaarheid van aardappelen uit de schrale vorige oogst. Ze waren duur, niet best, en leverden procentueel minder rendement. Verwerkers probeerden het uit te zingen met minimale inkoop. Daardoor moesten ze interen op voorraden gereed product.

Vervolgens kwam er zeer ruim aanbod af land van vroege aardappelen, ook nog eens voortijdig. De prijs kelderde doordat boeren onvoldoende opslag hadden en de verwerkers al maximale leverantie volgens contract hadden veiliggesteld, dus nauwelijks bijkochten. Ook nu draait de verwerking op volle kracht. Dat zal voorlopig doorgaan. De prijzen zijn laag en er is geen zekerheid over de kwaliteit van de hoofdoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.