Akkerbouw

Nieuws 986 x bekeken

Wormen ploegen akker in drie jaar

Wageningen – In drie jaar tijd gaat alle grond van de bovenste dertig centimeter van een perceel in een systeem van niet-kerende grondbewerking een keer door de darmen van de wormen. Dat meldt Alterra, kennisinstituut van Wageningen UR.Regenwormen bevorderen zo de structuur, waterdoorlaatbaarheid en vruchtbaarheid van de bodem. Bodemschimmels helpen de structuur van de bodem te verbeteren, produceren antibiotica en maken water en voedingsstoffen beter bereikbaar voor gewassen. ’Die voordelen van het bodemleven worden in de gangbare landbouw bepaald niet optimaal gebruikt’, zegt Alterra-onderzoeker Jack Faber.

Kerende grondbewerking als ploegen beschadigt schimmeldraden en regenwormen. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn schadelijk voor wormen. Na omschakeling op niet-kerende grondbewerking met bedekking van de bodem met gewasresten en organische mest, zitten er in twee jaar tien keer zoveel regenwormen in de grond en verdubbelt het aantal schimmels blijkt uit proeven. Het duurt echter vijf tot tien jaar voor de bodemdiversiteit volledig is hersteld. Daarom vindt Faber een vorm van steun voor boeren die willen omschakelen nodig.

De provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas geven stimuleringspremies per hectare niet-kerende grondbewerking omdat dit erosie tegengaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.