Akkerbouw

Nieuws 190 x bekeken 1 reactie

Voorraad suiker in EU groter door maatregel Commissie

Brussel – De suikervoorraad in de EU is dit seizoen 2010/2011 gegroeid. Dat komt omdat de Europese Commissie een extra import heeft toegestaan van 500.000 ton suiker waarvoor geen invoerheffingen verschuldigd waren.

Bovendien mocht de industrie 500.000 ton surplussuiker afzetten als quotumsuiker op de markt voor voedingsmiddelen.

Het seizoen 2010/2011 begon op 1 oktober 2010 met een suikervoorraad van 1,177 ton quotumsuiker. Op 30 september bedraagt de voorraad 1,871 ton quotumsuiker. Zonder de maatregelen van de Commissie was de suikervoorraad vrijwel geheel op geraakt, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Maar Brussel heeft die maatregelen wel laat in het seizoen genomen. De voorraad aan het begin van het seizoen was al klein. Doordat de suikerprijs op de wereldmarkt tijdelijk hoger was dan in de EU, is minder suiker door derde landen verkocht aan Europese afnemers. Daardoor was minder suiker beschikbaar. Zonder de maatregelen was de voorraad nog verder gekrompen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Voor wie werkt de commissie eigenlijk? Zeker niet voor de boer? Valt er een keer wat te verdienen steekt een commissie een ijzeren staaf tussen de spaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.