Akkerbouw

Nieuws

Vlinderstand niet beïnvloedt door Bt mais

Aken – De pollen van het genetisch gemodificeerde gewas Bt mais heeft slechts een klein effect op rupsen en vlinders.

Dit zegt Mechthild Schuppener van Aachen Universiteit in Duitsland. Haar team onderzocht of Bt mais de vlindersoorten kleine vos en dagpauwoog negatief beinvloedt. Het onderzoek duurde drie jaar.

Bt mais produceert drie verschillende Bt eiwitten waarvan twee de insecten maïsstengelboorder en maïswortelkevers aantast. Omdat de maïsstengelboorder een vlinder is, waren de Duitse onderzoekers benieuwd of deze Bt eiwitten ook andere vlindersoorten aantasten.

Om dit te onderzoeken werd een laboratoriumexperiment gestart met eigen gekweekte vlinders. Het doel was om te kijken hoe de rupsen van de kleine vos en de dagpauwoog reageren na het eten van de pollen van Bt mais. Het bleek dat bij de rupsen vanaf een dosis van 200 tot 300 pollenkorrels per vierkante centimer minder gingen eten. Bij een dosis van 1.000 pollen gingen veel meer rupsen dood in vergelijking met de rupsen die pollen van niet-GMO mais kregen te eten.

In veldexperimenteren werd vervolgens gekeken naar hoeveel pollen van Bt mais op de andere planten terecht komt die als voedsel dienen voor de vlinders. Zoals verwacht werd de hoogste concentratie pollen gevonden direct naast het Bt maisveld. Gemiddeld werd daar op de planten 150 pollenkorrels per vierkante centimeter aangetoond. Op nabijgelegen brandnetels werd slechts een vijfde van deze dosis gevonden. De dodelijke dosis van meer dan 1.000 pollen werd nergens aangetoond in het veld.

Of registreer je om te kunnen reageren.