Akkerbouw

Nieuws

VS exporteert record aan aardappelproducten

Washington – De VS heeft vorig seizoen 2010/2011 een record aan aardappelen en aardappelproducten uitgevoerd. Totaal is 1,37 miljoen ton aan producten verkocht aan buitenlandse afnemers.

De exportwaarde is uitgekomen op 1,35 miljard dollar (979 miljoen euro), meldt de United States Potato Board (USPB). ”Het exportvolume is met 11 procent gestegen ten opzichte van 2009/2010, de exportwaarde met 15 procent.”

Het seizoen loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Als alle producten worden terug gerekend naar de hoeveelheid aardappelen die daarvoor nodig zijn, is 3 miljoen ton aardappelen geëxporteerd, heeft de USPB berekend. ”Dat is bijna 16 procent van de totale aardappeloogst in de VS.”

Zestig procent van de export bestaat uit diepvriesproducten. Japan is de belangrijkste afnemer daarvan met een exportwaarde van 294 miljoen dollar. Daarna volgen Canada (83 miljoen dollar), China (62 miljoen dollar), Mexico 57 miljoen dollar) en Zuid-Korea (49 miljoen dollar).

Ruim 30 procent van de Amerikaanse export bestaat uit gedehydrateerde aardappelproducten. De rest is consumptieaardappelen en pootgoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.