Akkerbouw

Nieuws

Uien bewaren niet altijd logisch

Colijnplaat – Het nut van bewaren is een belangrijk vraagstuk dit uienseizoen.

Uien inschuren, met alle extra kosten van dien, is niet per se logisch. Als gevolg van de verwachte grote uienoogst worden nu veel uien aangeboden, zegt Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant. “Het aanbod van uien met een gebrek in het perceel, zoals bacterieziek, waterrot en schieters is best groot. Ook is er hier en daar hagel gevallen.”

Het grote aanbod heeft naast de kwaliteitsproblemen ook te maken met capaciteit in de bewaarschuren. Bovendien speelt de prijsstelling een rol. Momenteel is de teelt niet kostendekkend met een prijsniveau van krap 3 euro per 100 kilo. Nog meer investeren in bewaring is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Remijn: “De uienteelt kost dus geld. Bewaren van uien kost 3 tot 4 euro, inclusief 5 tot 10 procent gewichtsverlies, gas en elektra en inschuurkosten. Maar exclusief de vaste kosten voor de schuur.”

Voor kwalitatief goede uien is bewaren volgens Remijn een gokje waard. “Misschien worden ze later in het jaar drie of vier cent duurder. Misschien neemt de vraag voor export op den duur toe. Het blijft koffiedik kijken. Wie uien met gebreken heeft, moet zich afvragen of hij het product lang moet bewaren. Ik denk dat het aanbod van uien door de teler, afhankelijk van het weer, nog wel even doorgaat.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.