Akkerbouw

Nieuws 539 x bekeken 3 reacties

'Suikerbeleid afschaffen in 2016'

Brussel – Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil de suikerquotering en de minimumprijzen voor suiker en bieten afschaffen vanaf september 2016. Ciolos wil zo de productie vergroten en de suikerprijzen verlagen. De huidige suikerregeling loopt af in september 2015 en geldt dus als laatste voor de bietenoogst van 2014.

Dat staat volgens de persbureaus Reuters en Agra Europe in een uitgelekt rapport, waarin wordt gepleit voor het verlengen van het huidige suikerbeleid met één jaar. Ciolos presenteert in oktober zijn plannen voor het nieuwe landbouwbeleid.

Volgens het rapport leidt afschaffing van de quotering tot een groei van het bietenareaal. De telers krijgen minder geld voor de bieten. De EU gaat meer suiker exporteren en minder importeren, maar blijft volgens het rapport wel een netto-importeur. De particuliere opslag van suiker moet worden gestimuleerd om tekorten in de toekomst te voorkomen. Het rapport gaat in tegen de opvatting van het Europees Parlement, dat eind juni akkoord ging met handhaving van het suikerbeleid tot minstens 2020.

Bestuursvoorzitter Jos van Campen van Cosun, eigenaar van Suiker Unie, vraagt zich af of het uitgelekte rapport een proefballon is of de basis vormt voor de plannen van Ciolos met het suikerbeleid. ”Als het serieus is gaat dat nog veel discussie geven met het Europees Parlement. Ook de ACP-landen (een groep ontwikkelingslanden die heffingvrij een bepaalde hoeveelheid suiker mogen verkopen aan de EU, red) willen het EU-suikerbeleid behouden.”

De voorstellen in het rapport laten de prijzen van suiker en suikerbieten sterker schommelen. Van Campen vreest dat de kapitaalintensieve suikerindustrie dan niet ieder jaar voldoende bieten aangevoerd kan krijgen. ”Dat probleem moet worden opgelost.”

Van Campen verbaast zich over de snelheid waarmee het suikerbeleid wordt afgeschaft in het rapport. ”In 2007 werd besloten de zuivelquotering af te schaffen in 2015. Dit rapport hanteert bij de suikerquotering een veel kortere periode om een zeer ingrijpende verandering door te voeren.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  er is een tekort aan suiker dus een normale reactie van diverse partijen is dan, meer suiker
  binnen europa kan dat nu niet want er is een quota
  ook de hoge prijzen van nu nodigen niet uit om iets te veranderen, alleen is het naief om te denken dat het zo kan blijven, er zal hoe dan ook meer suiker bij moeten komen, is het niet uit europa dan wel uit suikerriet
  een bijkomend probleem in Nederland is dat onze verwerker aan zijn maximum kapaciteit zit en dat ondanks de goede rentabilitiet van heden ook niet van plan is dat te verhogen
  regeren is vooruit zien heb ik weleens geleerd

 • no-profile-image

  Wat een kortzichtig vooruitzien. Kijk naar de varkens en de legkippen. Van beide zijn er veel te veel. De tuinders willen na de slechte jaren iets opzetten om de produktie te beheersen en om de winsten op pijl te kunnen houden. Mijn grote en terechte angst is het tijdperk na 2015, zonder quotering en waardeloze opbrengsten voor de boeren. De burger zal voor een habbekrats kunnen blijven eten en zeker geen moeite doen zijn eigen voedsel te produceren, alleen al prijs technisch gezien.

 • no-profile-image

  Ik snap werkelijk niet waarom de consument altijd wordt ontzien. Momenteel kost een kilo suiker in de supermarkt
  ongeveer 90 eurocent. Kan dat niet een ietsje duurder.
  Ik vind het een groot schandaal dat nog steeds niet wordt
  ingezien dat voedselzekerheid niet vanzelfsprekend is. En
  dat er heel veel energie moet worden gestopt om een mooi
  produkt van het land te halen. En ik vind dat dat betaald moet
  worden door de burgers en iedereen die hiervan profiteert.
  Kijk naar wat voor slechte herfst we weer hebben. Daar
  wordt door de politiek te weinig bij stil gestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.