Akkerbouw

Nieuws

Seizoenseinde beldienst Masterplan Phytophthora

Den Haag – het seizoen is afgelopen voor de waarschuwingsdienst van het Masterplan Phytophthora. Hierbij worden aardappeltelers automatisch via telefoon, sms of fax gewaarschuwd voor een risicovolle periode ten aanzien van phytophthora in hun regio.

Het doel van het Masterplanproject, wat is geïnitieerd door telers, is om aardappeltelers binnen 4 uur te waarschuwen, zodat ze daarmee rekening kunnen houden bij de bestrijding van de aardappelziekte.

Er zijn dit seizoen via de waarschuwingsdienst zo’n 90.000 berichten verstuurd. Dat komt neer op gemiddeld 13 berichten per teler. De eerste waarschuwing is op 18 mei verstuurd voor de noordelijke helft van het land, de laatste op 9 september. Op 6 juni was de eerste landelijke waarschuwing.

Door het vroege voorjaar kwam de eerste waarschuwing ook relatief vroeg, maar het mooie en droge voorjaar beperkte het aantal waarschuwingen in de eerste helft van het seizoen. Het slechte weer in juli en augustus leidde uiteraard tot korte waarschuwingsintervallen.

Naast de meldingen die voor phytophthora-infectiegevaar is er ook een waarschuwing verstuurd over de aanpak van afvalhopen.

Dat de beldienst stopt betekent niet dat er zich geen kritieke perioden meer voordoen. Zolang er sporen aanwezig zijn, kunnen groene delen van de plant en knollen worden geïnfecteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.