Akkerbouw

Nieuws

Schotse overheid vindt geen erwinia in aardappelen

Edinburgh – In Schotland is geen erwinia (dickeya) gevonden in percelen pootaardappelen en consumptieaardappelen.

In 2009 en 2010 is de bacterieziekte wel gevonden. Volgens de overheid zijn toen alleen aardappelen besmet geraakt die waren geproduceerd uit geïmporteerd pootgoed.

De controle-instantie van de Schotse overheid heeft dit jaar 752 monsters genomen. Daarvan zijn 579 monsters afkomstig uit pootgoed en 117 monsters zijn genomen op bedrijven die ooit besmet zijn geweest met dickeya. De rest van de monsters zijn genomen in consumptieaardappelen om besmet pootgoed op te sporen.

Schotland hanteert een nultolerantie voor dickeya in pootaardappelen. Alle aardappelpercelen waar geïmporteerd pootgoed is geplant zijn twee keer bemonsterd. Volgens de overheid poten aardappeltelers daardoor nog maar mondjesmaat pootgoed afkomstig van buiten Schotland.
De Schotse overheid start nu de bemonstering van gerooide aardappelen. De resultaten daarvan worden verwacht in april 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.