Akkerbouw

Nieuws 256 x bekeken

Russen ploegen deel tarwe onder om lage prijzen

Moskou - Rusland oogst minder tarwe omdat veel akkerbouwers hun gewas onderploegen.

Dat komt volgens de Amerikaanse landbouwraad in Moskou doordat de akkerbouwers te weinig voor het graan krijgen.

Bovendien zijn er grote problemen om het graan in de exporthavens te krijgen. Dat tast de betrouwbaarheid aan van Rusland als graanleverancier.

Het kost de Russische telers ruim 4.000 roebel (96 euro) om een ton graan te produceren. De kostprijs is gestegen omdat de telers meer moeten betalen voor rente en brandstof, stelt de landbouwraad. Maar in sommige regio’s daalt de tarweprijs voortdurend. ”Dat leidt ertoe dat telers percelen met een lage opbrengst niet oogsten”, schrijft de landbouwraad in een rapport over de Russische graanmarkt. ”Daarnaast is er kans dat de tarwe in Siberië die laat is gezaaid dit voorjaar en nog geoogst moet worden, beschadigt raakt door vorst.”

De landbouwraad schat de Russische graanoogst op 87,5 miljoen ton graan, waarvan 55 miljoen ton tarwe. Dat is lager dan de prognoses van analysebureaus, die een oogst verwachten van maximaal 92 miljoen ton.

Daarnaast heeft de Russische export last van de te kleine capaciteit van het Russische spoorwegnet. De Russische spoorwegen hebben het transport van graan naar de haven van Novorossiysk aan de Zwarte Zee al beperkt vanwege opstoppingen op het spoorwegnet. De Amerikaanse landbouwraad vindt dat dat Rusland tot een minder betrouwbare leverancier maakt.

De VS is de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Rusland groeide echter snel de laatste jaren, totdat droogte vorig jaar Rusland dwong de export ruim elf maanden te verbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.