Akkerbouw

Nieuws 293 x bekeken

Rusland hervat transport graan naar exporthaven

Moskou - De Russische spoorwegautoriteiten hebben het transport van graan naar de haven in Novorossiisk aan de Zwarte Zee deels hervat.

Het transport lag sinds 27 augustus stil omdat het spoorwegennet was volgelopen met graantreinen.

De Russische overheid heeft op 1 juli het exportverbod op graan opgeheven, waarna de export snel is toegenomen. Het transport naar één van de twee graanterminals in Novorossiisk is weer mogelijk. De andere terminal is nog geblokkeerd. Novorossiisk is de belangrijkste haven van waaruit Rusland graan exporteert.

Volgens de Russische spoorwegautoriteiten stonden afgelopen donderdag 2.029 wagons te wachten om geleegd te worden. De terminals kunnen samen driehonderd wagons per dag legen.
Rusland heeft in juli en augustus 5,7 miljoen ton graan geëxporteerd. Het graan bestond voor 92 procent uit tarwe, meldt het ministerie van landbouw. Rusland had vóór de nieuwe oogst nog 22,4 miljoen ton graan op voorraad. De goed lopende export zorgt er voor dat de binnenlandse graanprijzen niet verder dalen, stelt het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.