Akkerbouw

Nieuws 352 x bekeken

Recordoogst aardappelen: hoogste opbrengst in zes jaar

Noordhoek – België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Engeland stevenen af op een recordoogst consumptieaardappelen van meer dan 25,5 miljoen ton. Dat is bijna 1,6 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Dat meldt North-Western European Potato Growers (NEPG).

De hoge voorspelling komt voort uit de verwachte hectare-opbrengst die met gemiddeld 47,3 ton per hectare de hoogste is in zes jaar en de areaalgroei van 1,3 procent. Dat is een sterkere groei dan de Europabrede opbrengstverwachting van 31,4 ton per hectare bij een 0,6 procent groter areaal, dat het Duitse marktbureau AMI onlangs bekendmaakte.

Volgens de NEPG valt de export naar Oost-Europa waarschijnlijk lager uit door de goede oogstverwachtingen in Rusland en de andere Oost-Europese landen. Zoals elk jaar biedt de winterperiode perspectief, omdat de opslagkwaliteit in Oost-Europa nog steeds verre van optimaal is. Door het lage prijsniveau kunnen zich nieuwe exportuitdagingen aandienen, bijvoorbeeld naar Noord-Afrika.

Stemming en prijs zijn in mineur door de grote hoofdoogst en het overaanbod van vroege aardappelen voor de verwerkende industrie in België en Duitsland.

Lichtpunt is de nu al grote vraag naar voeraardappelen, doordat deze concurrerend zijn met maïs en met andere veevoergewassen. Bij lage prijzen kan een groot kwantum in de voermarkt terechtkomen, wat weer een positief effect kan hebben op het verdere verloop van de aardappelprijzen. Vandaag zakte de termijnmarkt in Frankfurt opnieuw. Voor levering april 2012 staat de notering op 7,50 euro per 100 kilo, een min van 50 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.