Akkerbouw

Nieuws 339 x bekeken

Rabo-rapport verbijstert akkerbouw

Brussel – Het Rabobank-rapport over de toekomst van de voedselmarkt roept vernietigende reacties op.

Voorzitter Jaap Haanstra van de Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland zegt de bank niet te vaak met dit soort rapporten moet komen. Secretaris-generaal Rob Vierhout van de Europese biobrandstoffenproducenten (Epure) noemt het rapport ”werkelijk schandalig, modieus geleuter en stemmingmakerij.”

Haanstra constateert dat akkerbouwers helemaal niets merken van hoge prijzen, die de Rabobank voorspelt. ”De graanprijzen staan onder druk en de prijzen voor vrije producten als aardappelen en uien zijn erbarmelijk laag.”

De Rabobank publiceerde afgelopen weekeinde een rapport over de toekomst van de voedselproductie. Eén van de conclusies is dat het stimulerend beleid voor biobrandstoffen op de helling moet, om te voorkomen dat voedselgewassen voor brandstof worden aangewend.

Rob Vierhout van Epure zegt in een reactie dat de Rabobank jarenlang investeringen in biobrandstoffen heeft gestimuleerd, ”en nu wordt op basis van geen enkele analyse opgeroepen dit overheidsbeleid op de helling te zetten.”

De Rabobank stelt in het rapport dat de prijzen van grondstoffen verder stijgen en de schommelingen in de prijzen zullen toenemen. Volgens de bank is er duidelijk sprake van een verandering ten opzichte van de afgelopen decennia.

Volgens het rapport blijft de wereldwijde oogst van voedingsgrondstoffen achter bij de groei van de wereldbevolking. Daarbij komen sterke prijsschommelingen op de grondstoffenmarkt.

Volgens de bank moeten producenten, wetenschappers, handelaren en verwerkers de handen ineen slaan. ”Zij zullen, samen met de boeren, moeten inzetten op de verdubbeling van de productie op duurzame wijze. En dat met de helft water, landbouwgrond, fossiele brandstoffen, meststoffen en chemicaliën. Alleen dan is er in 2050 genoeg voedsel voor de totale wereldbevolking, die dan met 50% zal zijn gestegen tot 9 miljard.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.