Akkerbouw

Nieuws

Prijzen tarwe en mais gedaald

Parijs/Chicago – Tarwe en mais zijn deze week goedkoper geworden op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De zorgen over het economische herstel maken handelaren terughoudend om geld te steken in graan.

Bovendien loopt de export vanuit de VS minder hard dan voorheen. Canada heeft een grotere graanvoorraad dan gedacht. Het graan in Australië groeit voorspoedig door goed weer. En India is weer terug op de wereldmarkt als graanleverancier.

Het novembercontract voor tarwe sloot donderdagavond in Parijs op € 205,50. Dat is 1,3 procent lager dan vorige week vrijdag. Het novembercontract voor mais sloot donderdag 0,7 procent lager dan vorige week vrijdag. Vandaag stijgt de tarweprijs in Parijs, de maisprijs staat wat onder druk.

In Chicago verloor het septembercontract voor tarwe 2,8 procent sinds vorige week vrijdag. De maisprijs daalde 3,6 procent.

Ook op de fysieke markten stonden de graanprijzen deze week onder druk, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. ”De tarwenoteringen daalden in Argentinië, Australië, de Verenigde Staten en Canada als gevolg van de onzekere economische situatie in combinatie met de sterkere dollar. De tarwenoteringen in het Zwarte Zeegebied bleven veelal stabiel of daalden met enkele dollars per ton. Ook gerst, mais en sojabonen werden deze week goedkoper op de wereldmarkt.”

Op de Europese graanmarkten daalde de tarweprijs of bleef stabiel. ”De tarweoogst in Frankrijk is aanzienlijk beter dan eerder werd aangenomen. Maar de kwantiteit en kwaliteit van de Duitse tarwe valt tegen door de neerslag van de afgelopen maanden.”

De gerstnoteringen stegen in Europa. ”Daarbij valt op dat de brouwgerstnotering in Finland fors is gestegen. De maïsnoteringen bleven over het algemeen stabiel, maar daalden fors in Hongarije.”

Of registreer je om te kunnen reageren.