Akkerbouw

Nieuws 258 x bekeken

Prijsverschil voer- en brouwgerst groot in EU

Doetinchem – Het prijsverschil tussen voergerst en brouwgerst is in de EU opgelopen naar 55 tot 64 euro per ton. Dat is veel hoger dan in andere jaren, omdat er een tekort is aan brouwgerst van goede kwaliteit.

De brouwgerstnotering in het Franse Creil lag eind vorige week op 260 euro per ton. Voergerst in Rouen noteert 205 euro. In Duitsland is het prijsverschil tussen voergerst en brouwgerst opgelopen naar 64 euro. In Finland bedraagt het verschil 60 euro.

Kwaliteitsmanager Martijn van Iersel van mouterij Holland Malt heeft zelden zo’n groot prijsverschil gezien tussen voer- en brouwgerst. ”Meestal liggen de brouwgerstpremies tussen 30 en 40 euro per ton. In de jaren dat er veel brouwgerst is kan de premie zakken naar 10 tot 20 euro.”

Volgens Van Iersel is er dit jaar een gebrek aan brouwgerst van goede kwaliteit. ”Er wordt wel brouwgerst aangeboden uit Australië en Argentinië. Dat is een leuke aanvulling maar geen oplossing voor het tekort. Mouters maken dan afspraken met hun klanten over het toegestane eiwitgehalte in de gerst. Door de droogte in het voorjaar heeft de gerst minder aren gevormd per vierkante meter en weinig stikstof opgenomen. Toen de regen kwam heeft de gerst de opgenomen stikstof verdeeld over minder korrels. Daardoor vallen de eiwitgehaltes hoger uit dan in andere jaren.”

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw zegt dat mouterijen weinig belangstelling hebben om brouwgerst te importeren. ”Voor brouwgerst hanteert de EU een verlaagd invoertarief. Daar wordt bijna geen gebruik van gemaakt, omdat de transportkosten te hoog zijn. Wat mouterijen dan doen is een hoge kwaliteit voergerst mengen met een hoge kwaliteit brouwgerst om toch voldoende brouwgerst te hebben dat aan de normen voldoet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.