Akkerbouw

Nieuws

Overschot op suikermarkt blijkt veel kleiner

Londen – De wereld houdt volgend seizoen 2011/2012 veel minder suiker over dan verwacht. Volgens het suikerhandelsbedrijf Czarnikow valt de productie 5,3 miljoen ton hoger uit dan het verbruik. In juni had Czarnikow het suikeroverschot in 2011/2012 berekend op 10,3 miljoen ton.

De daling van het suikeroverschot komt voor rekening van de tegenvallende productie in Brazilië, verreweg de grootste suikerproducent en exporteur ter wereld. Czarnikow ging in juni nog uit van een Braziliaanse productie van 575 miljoen ton suikerriet. Nu ligt de oogstprognose op 498 miljoen ton riet. De rietvelden in Brazilië zijn gemiddeld 4,1 jaar oud, terwijl riet vanaf het vijfde jaar veel minder produceert. Ook hebben delen van Brazilië last gehad van droogte en vorst.

Daar staat tegenover dat de EU, Rusland en Thailand meer suiker produceren dan dit seizoen. Voor de EU gaat Czarnikow uit van een suikerproductie van 17,9 miljoen ton. Het Europese suikerquotum voor de voedingsmiddelenmarkt is 13,3 miljoen ton.

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen schommelt de laatste weken tussen de 700 en 800 dollar per ton witsuiker. Dat is 150 tot 200 dollar meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Door de hoge suikerprijzen van afgelopen seizoen is meer riet aangeplant in de wereld en zijn velden langer in productie gehouden. Toch kan de productie het stijgende verbruik moeilijk bijbenen. De laatste drie seizoenen had de wereld een tekort aan suiker, waardoor de wereldwijde voorraden totaal met 24 miljoen ton zijn gekrompen. Het wereldwijde verbruik is de laatste jaren gegroeid naar 168 miljoen ton dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.