Akkerbouw

Nieuws

NEPG: nog 80 procent aardappelen in de grond

Noordhoek - Door de extreem natte omstandigheden zit nog 80 procent van het aardappelareaal in Noordwest-Europa nog in de grond, blijkt uit de oogstvoorspelling van North-Western European Potato Growers (NEPG).

Dat is gezien het vroege teeltseizoen opmerkelijk. Jan de Lange, internationaal bestuurder van Verenigde Telers Akkerbouw, plaatst een kanttekening: “Het grootste deel zit in de grond en er kan nog van alles misgaan.” De oogstvoorspelling is gebaseerd op proefrooiingen en waarnemingen van NEPG-leden, de tien belangrijkste producentenorganisaties en de Potato Council in Groot-Brittanië.

Het gemiddelde knolaantal is dit jaar veel lager door het droge seizoensbegin. De knollen zijn groter dan gebruikelijk, soms zelfs te groot. “Die aardappelen kunnen vast blijven zitten in de snijmachine van de fritesfabriek”, legt De Lange uit. “Daarnaast zijn verschillende rassen gevoelig voor hol als ze zo groot worden. Verder worden de fritesfabrieken op hun wenken bediend.” De NEPG verwacht daarom ook dat er meer dan in andere jaren bovenmaats pootgoed wordt aangeboden voor consumptie en export. Het drogestofgehalte in de aardappelen is hoog, de verwerkende industrie kan dus uitzien naar goed uitgangsmateriaal met hoge rendementen in de fabriek. Wel kan de hoeveelheid tarra groter zijn door een hoog percentage groen, misvormde knollen en natrot.

Verder wordt verwacht dat de groeiende verwerkende industrie meer grondstof nodig heeft als er exportkansen buiten Europa zijn en als de vraag naar aardappelproducten uit Oost-Europa toeneemt. De NEPG verwacht echter voor de eerste maanden na de oogst nog geen structurele verbetering van de aardappelmarkt.

Het groeiseizoen begon vroeg en eindigt nat. Vooral in het noordelijk deel van Europa, waar nog 75 tot 80 procent van de hoofdoogst moet worden binnengehaald. In sommige landen, waaronder Nederland, moeten nog uien en graan worden geoogst en wordt er al over natrot gesproken. Als gevolg van de doorlopende zware regenval spoelen aardappelen bloot in het bed en worden groen. Teeltdeskundigen zijn er nog niet zeker van of in de komende weken het hele areaal kan worden geoogst. Na de oogst is het de vraag hoe de aardappelen zich houden in het bewaarseizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.