Akkerbouw

Nieuws 376 x bekeken 4 reacties

NAV wil behoud suikerquotering

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond wil de suikerquotering behouden. Het is volgens de NAV de beste garantie voor stabiele suikerprijzen voor producenten en consumenten.

De NAV reageert op uitgelekte plannen van Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Daarin staat dat de quotering per september 2016 wordt afgeschaft. De huidige regeling wordt een jaar verlengd.

De NAV ziet niets in dit voornemen. Als de quotering wordt afgeschaft, volgt de Europese suikermarkt de wereldmarkt, stelt NAV-bestuurder Klaas Hoekstra. ”Daar fluctueren de prijzen al jaren heel sterk. Dat er nu in de EU een krapte is aan suiker en dat de suikerprijzen ook in de EU uitzonderlijk hoog zijn, komt doordat de suikerproductie in de EU veel lager is dan de vraag.”

”In 2005 is besloten om de armste suikerproducerende landen vrij toegang te geven tot de EU met een gegarandeerde hoeveelheid. Het zwakke punt is dat deze landen wel een leveringsrecht hebben, maar geen leveringsplicht”, verklaart Hoekstra. ”Als de wereldmarkt een hogere prijs biedt dan de Europese markt , wat afgelopen jaar het geval was, dan gaat die suiker niet naar de Europese markt. Hierdoor is er nu in de EU een krapte ontstaan.”

Om de krapte op te heffen stelt de NAV voor om het voorkeursrecht van de armste landen te koppelen aan een leverplicht of om het Europese bietenquotum te vergroten. Hoekstra: ”Nadat in 2005 het Europese suikersysteem al drastisch op de schop is gegaan, hebben de bietentelers een prijsverlaging van ongeveer 40 procent voor de kiezen gekregen. Bovendien hebben ze hun productie verplicht ingekrompen met ongeveer 30 procent.”

Het afschaffen van het suikersysteem leidt volgens Hoekstra tot meer onzekerheid. ”De suikerprijzen in de EU gaan sterk fluctueren en in een aantal landen zullen telers afhaken om bieten te telen. Dan worden de frisdrankenindustrie, ijsfabrikanten, bakkerijen en de zoetwarenindustrie en andere suikergebruikers overgeleverd aan de Braziliaanse suikerindustrie, dat de wereldmarkt voor meer dan 50 procent domineert.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat een goed idee. Goed dat je niet dezelfde fout maakt als de melkboeren. Zij zullen straks voor een habbekrats gaan melken.De tuinders zijn nu bezig ook een Quotum in te voeren.

 • no-profile-image

  anderen zullen in het gat springen, zeggen misschien nog dank je wel en wij blijven een beetje bieten telen voor uiteindelijk toch lagere prijzen
  marktwerking weet je wel

 • no-profile-image

  Als de suiker prijs op de wereld markt wordt bepaald , heeft het vasthouden aan een europees suikerqoutum geen zin of je moet de grenzen dicht houden .
  Hetzelfde als de melkprijs die wordt aan de andere kant van de wereld bepaald terwijl we hier in europa nog aan het qoutum vastzitten en de laatse jaren grote fluctuaties hebben meegemaakt waar veel melkveehouders zenuwachtig van werden .

 • no-profile-image

  Er moet een regeling blijven ,hoe weten de fabrieken anders hoeveel bieten er komen en draait hij in maart nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.