Akkerbouw

Nieuws

Minder tarwe door slecht weer

Den Haag - De droge lente en de natte zomer hebben dit jaar geleid tot een fors lagere oogst van tarwe, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De opbrengst komt dit jaar uit op 1,2 miljard kilo en dat is 11 procent minder dan vorig jaar. Het areaal van tarwe is dit jaar 151.000 hectare en dat is slechts 2 procent minder dan vorig jaar.

De meeste Nederlandse tarwe wordt gebruikt als veevoer. De teelt van tarwe bestaat in Nederland vooral uit wintertarwe en voor een klein deel uit zomertarwe. In 2011 is door de ongunstige weersomstandigheden minder wintertarwe ingezaaid en meer zomertarwe.

Het areaal wintertarwe bedroeg 113.000 hectare, een daling van 17 procent. De teeltoppervlakte van zomertarwe verdubbelde in 2011 ten opzicht van 2010 tot 38.000 hectare. Deze stijging was onvoldoende om de daling van wintertarwe te compenseren.

De opbrengst per hectare van zomertarwe ligt gemiddeld veel lager dan bij wintertarwe, terwijl de opbrengst van de wintertarwe per hectare dit jaar lager was dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.