Akkerbouw

Nieuws 382 x bekeken

Minder mais in VS

Washington - De VS produceert veel minder mais dan gedacht.

Daardoor komt een eind aan de groei van het verbruik van mais voor bio-ethanol. Mais is te duur geworden. Bovendien wordt minder brandstof gebruikt doordat de economische groei tegen valt.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft maandag een nieuwe prognose voor de graanmarkt gepubliceerd. De maisoogst in de VS is met ruim 10 miljoen ton verlaagd ten opzichte van de augustusprognose, omdat de mais veel last heeft gehad van droogte. Maar ook het verbruik daalt met bijna 8 miljoen ton ten opzichte van de augustusprognose. Voor het eerst in negen jaar daalt het maisverbruik voor bio-ethanol. De VS is de grootste producent en exporteur van mais ter wereld. Voor de hele wereld verwacht het USDA dat de maisvoorraad met 7 miljoen ton krimpt.

De tarwemarkt blijft ruim voorzien, verwacht het USDA. De wereldproductie valt mee en komt 30 miljoen ton hoger uit dan vorig seizoen op 678 miljoen ton. Vooral Canada, Rusland, Oekraine en India produceren meer tarwe dan vorig seizoen. Het tarweverbruik ligt wat lager waardoor de wereldwijde tarwevoorraden groeien.

Bij sojabonen verwacht het USDA dat de productie ruim 5 miljoen ton lager uitvalt dan vorig seizoen. Het verbruik stijgt 10 miljoen ton waardoor de vooraden behoorlijk krimpen.
Gezien de krapte verwachten analisten dat de sojaprijzen verder stijgen. Omdat mais duur is, gaan analisten er vanuit dat de vraag naar tarwe toeneemt als vervanger in veevoer. Daardoor stijgen de tarweprijzen ook later dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.