Akkerbouw

Nieuws

Lage bloemkoolprijs in Frankrijk

Parijs – De markt in bloemkool in Frankrijk ligt er momenteel moeilijk bij. Dat resulteert in een productieprijs die bijna de helft lager is dan het goede niveau van vorig jaar en ook een derde onder het vijfjaarlijks gemiddelde ligt.

Gedurende de zomermaanden vertoonde de bloemkoolmarkt het normale patroon voor de tijd van het jaar. Maar sinds half augustus gaat het bergafwaarts, meldt de agrarische infodienst Agreste. Dat komt onder meer doordat de aanvoer uit Bretagne, het belangrijkste gebied voor de teelt van deze groente, vroeger op gang is gekomen.
’De overgang van zomer- naar herfstbloemkool vindt plaats op een markt die niet in evenwicht is met de vraag terwijl ook de export nog niet op gang is gekomen,’ formuleert Agreste. Die ontwikkeling leidt tot prijzen die ruim onder het normale niveau liggen.

De totale Franse productie aan bloemkool, zomer, herfst en winter-voorjaar, wordt geschat op 369.000 ton. Dat is dan vijf procent minder dan een jaar eerder op een verder al jaren nagenoeg gelijk gebleven areaal van 22.600 hectare. Frankrijk neemt daarmee volgens het overzicht van Agreste in Europa de derde plaats in, na Italië en Spanje.

Of registreer je om te kunnen reageren.