Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Kleinste graanvoorraad ooit in EU

Brussel – De graanvoorraad in de EU is nog nooit zo klein geweest als dit jaar. Naar verwachting krimpt de graanvoorraad volgend jaar verder. Daardoor blijven de graanprijzen naar verwachting op niveau.

De EU had op 30 juni dit jaar een graanvoorraad die 7,5 weken verbruik kan overbruggen. Dat is de kleinste stocks-to-use-ratio die de EU heeft gekend. Uit de definitieve graanbalans die de Europese Commissie heeft opgesteld voor 2010/2011 blijkt dat op 30 juni nog 39,3 miljoen ton graan op voorraad lag, waarvan 500.000 ton interventiegraan. De EU verbruikte afgelopen seizoen 271,8 miljoen ton. Zelfs in seizoen 2007/2008 was de graanbalans in EU niet zo krap. Op 30 juni 2008 lag er nog voor 8,4 weken graan op voorraad.

Volgend seizoen wordt de graanbalans in de EU nog krapper. De Commissie verwacht dat het verbruik in 2011/2012 stijgt naar 274,3 miljoen ton omdat meer graan nodig is voor veevoer en bio-ethanol. Uitgaande van de te verwachten export en import van graan zakt de eindvoorraad graan op 30 juni 2012 naar 35,5 miljoen ton, schat het Productschap Akkerbouw. ”Dat betekent dat aan het eind van dit seizoen er nog een voorraad is om 6,7 weken verbruik te overbruggen”, zegt een woordvoerder van het productschap. ”Een krappe voorraad heeft een prijsopdrijvend effect.”

Waarschijnlijk is de stocks-to-use-ratio voor 2011/2012 te hoog ingeschat. De Commissie gaat uit van een oogst van 281,9 miljoen ton graan. Dat is optimistisch, zegt de productschapswoordvoerder. ”De Commissie voorspelt een Duitse graanoogst van 43,9 miljoen ton. Het Deutsche Bauern Verband houdt het op 39 miljoen ton. Dat scheelt bijna 5 miljoen ton. Zelfs als de prognose van de Commissie uitkomt, dan is een exportoverschot van 4 miljoen tot 5 miljoen ton graan al genoeg om de voorraad in de EU verder te laten krimpen. In 2010/2011 was de EU een netto-exporteur van 19 miljoen ton graan.”

Desondanks wil de Commissie nog geen maatregelen nemen voor de graanmarkt, zegt de woordvoerder. ”Er is nu nog geen tekort. De EU exporteert weinig graan vanwege de concurrentie uit Rusland. Als het Russische graan op raakt of de overheid wil de export beperken, ontstaat een hele andere situatie.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Brussel signaleert een toekomstig probleem. Brussel wacht af tot het verwachte probleem werkelijkheid is geworden en denkt het dan "even" op te lossen. Leren de politicie en de ambtenaren in Brussel dan nooit, dat vroegtijdig maatregelen treffen, minder kost dan wachten tot het uur U heeft geslagen?

  • no-profile-image

    Er werd altijd gedacht:we halen het wel goedkoop van de wereldmarkt .
    Maar zie hoe het kan verkeren.
    Ambtenaren zijn zo stom,dat komt omdat ze geen enkel risico lopen als ze wat fout doen,dus sukkelen ze in slaap net als nu met de euro met Griekenland e.a.

Of registreer je om te kunnen reageren.