Akkerbouw

Nieuws 249 x bekeken

'Kartelwet blokkeert door Rabobank beoogde samenwerking in voedselsector'

Noordhoek – De kartelwetgeving blokkeert samenwerking in de voedselproductie. Terwijl samenwerking juist nodig is om voedseltekorten te voorkomen. Daarom moet de kartelkwetgeving meer ruimte bieden voor samenwerking, vindt bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

De Rabobank concludeert in een pas verschenen rapport dat telers, producenten, wetenschappers, handelaren en verwerkers de handen ineen moeten slaan om te zorgen dat de wereld in 2050 alle mensen kan voeden. Van der Heide: ”Maar de huidige kartelwetgeving stelt dat je voor maximaal 5 procent van een afzetmarkt afspraken mag maken. Dat maakt samenwerking erg lastig. Het Rabo-rapport geeft wel aan dat de vrije markt en volledige concurrentie niet in staat zijn alle mensen te voeden.”

Het is echter niet voldoende als de kartelwetgeving zou worden verruimd zodat de door de Rabobank beoogde samenwerking van de grond kan komen, zegt Van der Heide. ”Telers moeten zich eerst organiseren. Dan pas ben je een gesprekspartner in de productieketen. In de aardappelsector moeten verwerkers erg hard concurreren op prijs om zich te verzekeren van afzet naar de retail. Daardoor moeten ze aardappelen zo goedkoop mogelijk inkopen. Telers moeten zich organiseren om daar tegenwicht aan te bieden. En de kartelwetgeving moet ruimte geven om betere afspraken in de productiekolom te kunnen maken. Daar heb je de overheid voor nodig. Als de overheid zich terug trekt en alles overlaat aan de vrije markt, dreigen voedseltekorten zoals de Rabobank voorspelt.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.